Sveriges ekonomi och privata skuldbubblan

Att köpa hus idag är inte speciellt roligt. Priserna är skyhöga och ännu har inte förlorarna blivit utnämnda. Det är dock ingen tvekan om att Sveriges ekonomi och våra skulder i det stora hela styrs av alla privatpersoner som får större och större lån (skulder) för varje år som går.

Det är inte alla som ser sitt hus som en skuld eftersom man själv satt in pengar och att husets värde överstiger lånen. Men det är faktiskt just en skuld du har till banken och om huspriset faller så finns det en risk att man i slutändan står med en skuld där huset inte ens är en tillräcklig täckning.

SVT har en intressant nyhetsartikel om just detta som visar hur huspriserna och de privata skulderna följer varandra ganska bra.

Ibland undrar jag om inte politikerna själva vill att bostadspriserna ska gå i taket så det kan gå i vinst även om det skulle innebära ett hårt fall där många svenska familjer i slutändan kommer trilla på knä. Alla politiker som äger en fastighet om det så är en bostadsrätt eller villa tjänar på om värdet går upp. Skulle de lobba politiskt för att bromsa utvecklingen så förlorar dem på det privat även om det kanske är precis det Sveriges befolkning behöver. Givetvis styr räntan väldigt mycket och det är ju riksbanken som styr den så det har knappast enskilda politiker någon möjlighet att förändra.

Det som däremot är intressant är antalet nya bostäder i allt från hyresrätter till villor som styrs av just politiker. Varje kommun/område har en viss efterfrågan. Ju mer man bygger i ett område ju mindre priskrig blir det mellan budgivarna och detta är något som allt ifrån riksdagspolitiker till kommunpolitiker har en viss kontroll över. Lägg sedan till att Sverige just nu har en väldigt hög invandring och dessa människor behöver också någonstans att bo. Även om det är migrationsverket som fixar det så bidrar det ändå till en hård press på bostadsmarknaden. Kanske lägger man ett högre bud än vad man egentligen skulle vilja för en bostad för att man faktiskt behöver den och inte vill att de andra 5 budgivarna ska få den.

Det ska bli intressant att se hur det utvecklar sig.