Svensk fotboll och kval till VM 2018

Under 2018 är det dags för VM i fotboll som går av stapeln i Ryssland. Kvalspelet är indelat i divisioner där varje världsdel har ett visst antal platser tilldelade som man slåss om.

Syftet med VM är att de bästa länderna från varje kontinent ska vara med. Det innebär i praktiken att även om många av världens bästa fotbollslag går att finna i Europa och Sydamerika så kan inte alla platser fyllas med länder från dessa världsdelar.

Just nu pågår VM-kval och Sverige befinner sig i grupp A. Frankrike, Nederländerna och Bulgarien utgör det främst hotet för Sverige. Två omgångar återstår i kvalet där Sverige börjar att möta Luxemburg på hemmaplan den 7 oktober och sedan Nederländerna på bortaplan den 10 oktober.

Matcherna kvar i Sveriges grupp

Ställningen för hur det står till i Grupp A för kvalet till VM hittar du tydligast på Wikipedia där du kan se tabellen över gruppen och även de uppkommande matcherna, samt de matcher som redan spelets och med vilket resultat det blev.

Fotbolls-VM brukar bli en gigantisk folkfest och man kan förvänta sig det samma för 2018 även om det säkert kommer uppstå någon form av komplikation för att det hålls i Ryssland. Det brukar bli ett ypperligt tillfälle för demonstrationer och aktivister att dra på sig extra uppmärksamhet för att bli hörda när hela världens ögon pekar på fotbollen och folkfesten som hålls där då.

Ryssland ligger inte mer än ca 2 timmars flyg från Sverige så det kommer finnas bra möjligheter att ta sig över för att se antingen Sverige spelar (förutsatt att de kvalar) eller någon annan match. Att bara befinna sig på plats brukar innebär god stämning även om det lätt kan bli mer turism än vad städerna normalt sätt är gjorda för att klara.

För dig som gillar fotboll och hänga med i svängarna om vad som händer inom fotbollsvärlden så bör du spana in hemsidan Bollbloggen som täcker framför allt det som händer inom Allsvenskan men även inom andra ligor runt om i Europa. Att lägga in Bollbloggen i favoriterna och ha intressant läsning och analys att läsa under fotbolls-VM kan vara att rekommendera för dig som gillar att följa de stora mästerskapen också.

Exakt vilka kanaler som kommer få sändningstillståndet är ännu oklart men det brukar vara någon av de TV-kanaler som ingår i de flestas utbud där matcherna för fotbolls-VM sänds. När det kommer till kvalmatcherna så sänds de i Kanal 5 bl.a. Det blir en intressant sommar 2018 för alla fotbollsintresserade.