Köpa billigt hus och renovera

För lite mer än en månad sedan tipsade jag om en läsvärd artikel om Sveriges skulder och där jag även skrev en hel del om bostadsmarknaden och vad jag tror om den. Eller i alla fall vissa teorier om hur det kanske ligger till.

För den som är på jakt efter en villa så finns det ganska mycket man bör fundera över idag. Dels är det givetvis att den privata hushållsekonomin går ihop vid en förändrad bostadsmarknad. Jag skulle personligen räkna på hur ekonomin ser ut om en blir arbetslös och om räntan samtidigt ligger högt (7%). Går man precis runt vid en sådan situation bor man garanterat för lyxigt (dyrt).

På 90-talet hade vi räntor en bra bit över 10% där vissa månader t.o.m. låg på 13-14%. Bankerna idag brukar räkna på en ränta runt 5% men jag tycker att det är för snålt. Även om det skulle dröja flera decennier innan en kris uppstod som drog räntan dit så är det skönt att veta att man klarar av tuffare tider. Man vill inte vara bland de första familjer som faller på knä och tvingas sälja huset, flytta till hyresrätt och ha ett par hundra tusen kronor i skulder trots att man hade insats när man köpte. Skulle bostadspriserna falla vill du absolut inte behöva sälja för att byta ner dig.

Med det sagt skulle jag vilja tipsa om att köpa billigare hus och sedan rusta upp dessa efter hand. Dels kan man genomföra många renoveringar av villan själv men man kan även ta hjälp av renoveringsfirmor som specialiserat sig på hus och villor. Om du är intresserad av vad en sådan firma har att erbjuda så besök t.ex. Svensk Villarenovering och läs mer om detta. Många andra företag erbjuder liknande tjänster.

När man köper ett äldre hus som man tänkt renovera behöver man räkna en hel del. I många fall kan det krävas att man lägger ner väldigt mycket tid och pengar och i slutändan vill man ju faktiskt gjort en vinst på det. Att renovera taket är t.ex. et tungt och kostsamt projekt och om huset du köper är behov av det så se till att värdet påverkas markant positivt av du gör arbetet.

En fördel med äldre och slitna hus som står inför mycket renovering är att det oftast är betydligt färre budgivare. Detta förändrar situationen avsevärt vilket gör att du faktiskt kan pressa priset neråt istället för uppåt. Det krävs ju dock att du har underlag för dina påståenden men om t.ex. taket behöver fixas, fasaden behöver putsas och fönsterna behöver bytas. Ja då finns det stora pengar som köparen måste lägga ut och det ska absolut dras av i priset. Allt det är dessutom sånt som hör till utsidan av huset och invändigt kan toaletter, golv, väggar, kök m.m. behöva lagas.