Investera i läxhjälp till barnen

skolböckerJag har inte tidigare tänkt i banorna kring att fixa extra hjälp åt barnen när det kommer till läxor och skolan. Och jag tror det är många föräldrar som tänkt lika dant, att ansvaret mer ligger på skolan än på föräldrarna. Givetvis är det viktigt och idealiskt om föräldrarna kan hjälpa barnen i sin skolgång, men efter en hård arbetsdag, hur mycket orkar egentligen en förälder att hjälpa till med? Det finns helt klart begränsningar.

Har man som förälder en vanlig gymnasieutbildning har man förmodligen även börjat glömma bort mycket av det man lärt sig under högstadiet och gymnasiet när ens egna barn väl når dit. Det är i alla fall inget otänkbart scenario vilket gör det ännu svårare att hjälpa till med läxorna.

När jag själv gick i skolan hade jag det väldigt enkelt med den matematiska delen, medan språk var betydligt svårare. Svenskan var ett ämne jag ganska enkelt fick Godkänt i, men det blev inte mer än så förrän i gymnasiet med en bra lärare. Engelskan haltade jag dock med genom hela grundskolan och gymnasiet. Jag hade svårt från första dagen och tack vare ”Förstärkt Engelska” som jag valde istället för att läsa ett tredje språk kunde jag relativt enkelt hålla mig kvar för ett Godkänt, men då fick jag också mer tid än de andra eleverna.

Givetvis kan man ha lättare att lära sig något man är ”lagd” för än något annat, men den viktigaste och mest avgörande faktorn för ens framgångar är inte förutsättningarna utan att du tror på dig själv och har övertygelsen att du kommer klara det. Jag har märkt det senare i yrkeslivet också att om man bara lyckas greppa det så löser sig det mesta.

Detta har fått mig att fundera på vad som hade hänt om jag fått extra läxhjälp med t.ex. engelskan och svenskan redan under mellanstadiet, eller i alla fall på högstadiet. För det är när man hamnar efter som det blir jobbigt och känslan av att man befinner sig i en konstant uppförsbacke finns där hela tiden. Jag kommer så väl ihåg att jag kunde titta på skolschemat och se att det skulle vara engelska på eftermiddagen, vilket gjorde att jag mådde dåligt.

Jag har nu snubblat över att företag erbjuder läxhjälp till barn där föräldrarna betalar för att få en bättre förutsättning i skolan. Med dagens skola och att skolan saknar förmågan att hjälpa de som hamnar efter är detta högt aktuellt. Det är lätt att man skyller på skolan och politiker med som föräldrar har man ansvar att hitta en lösning, och läxhjälp kan vara just det.

Allakando är ett företag som erbjuder läxhjälp i Stockholm, Göteborg, Malmö och Linköping, men även i många fler städer än så. Som elev har du möjligheten att inte bara komma ikapp klasskamraterna i det som är svårt, utan faktiskt även gå förbi.

Som förälder kan du t.ex. anmäla ditt barn till intensivkurs på sommaren som varar i en vecka. I praktiken innebär det att ditt barn får en veckas kortare sommarlov, men kan plugga nästkommande års ämne på heltid under en vecka tillsammans med andra i lagom stora grupper och med lärare som inte bara är kunniga utan även motiverande och som ökar intresset för ämnet hos eleverna.